Rzeżucha
20-05-2014
- Kategoria: Świetlica
Rzeżucha to prawdziwy skarb. Łatwo ją wyhodować, bo niewiele potrzebuje, a hojnie się odwdzięczy. Zasialiśmy więc nasiona na talerzyku z watą i przez dwa tygodnie podlewaliśmy.
Wreszcie mogliśmy ją zjeść! Każdy z nas mógł samodzielnie przygotować sobie kanapkę z masłem i rzeżuchą. Ma ona pikantny, intensywny, ostry smak, co nie każdemu może się spodobać, ale warto się do niego przekonać, bo rzeżucha dostarcza organizmowi cennych składników witaminy A, B1, B2, C, E, K, PP, kwas foliowy, żelazo, wapń, sole mineralne, magnez, chrom, fosfor, łatwo przyswajalny jod i siarkę. Rzeżucha to prawdziwa bomba energetyczna, świetna na wiosnę, gdy wiele osób odczuwa niedobór witamin i minerałów. Zasila organizm, buduje jego odporność. Można ją też dodawać do: zup, sosów, sałatek, surówek, past jajecznych, twarożku i masła. Warto ją jeść przez cały rok – zwłaszcza gdy mieszkasz daleko od morza.