Pieczenie chleba
12-05-2023
Na zajęciach z edukacji przyrodniczej klasa 2a poznawała zboża uprawiane w Polsce. Uczyli się je rozpoznawać, a następnie zapoznali się z produktami, które powstały po przerobieniu ziaren zbóż na mąkę, kaszę i płatki. W ramach lekcji od ziarenka do bochenka uczniowie piekli chleb. Najpierw wspólnie przeczytali przepis, a następnie każdy z uczniów miał określone zadanie. Jedni odmierzali produkty, inni ważyli, niektórzy mieszali. Każdy dokładnie, w skupieniu wykonywał powierzone mu zadanie. Na koniec pani Agnieszka włożyła chleb do nagrzanego piekarnika. Klasa nie mogła się doczekać efektu końcowego, szczególnie gdy po klasie zaczął rozchodzić się smakowity zapach. W końcu upieczony, wystudzony chleb można było spróbować. Wszyscy delektowali się miękkim i chrupiącym pieczywem. Każdy zabrał przepis do domu i obiecał zachęcić rodziców do wspólnego pieczenia chleba, oczywiście pod przewodnictwem specjalisty - małego piekarza z 2a.