Rzeżucha
08-04-2022
Stanowczo za rzadko gości na naszych stołach, a przecież to wyjątkowo krzepkie i zdrowe warzywo. Tradycyjnie przed Wielkanocą skupiła na sobie uwagę wszystkich świetlików i świetliczanek. Czy już wiecie, co to takiego?
Oczywiście rzeżucha! Jest taka harda, zielona , ciut zarozumiała, bo bardzo pożądana. Każdy listek sprawnie ścięty nożyczkami ląduje na kanapce i rozpoczyna się prawdziwa uczta. Pycha! A jeśli położyć ją na żółtku, odwdzięczy się wyjątkowym smakiem. Nabraliście ochoty na spróbowanie rzeżuchy? Na koniec zdradzimy Wam sekret:
w rzeżuchowym mchu ukryte są maleńkie skarby – to WI TA MI NY.
Warto również zapamiętać jak piszemy rzeżuchę, bo naszpikowana jest trudnościami ortograficznymi i z pewnością pojawi się w niejednym dyktandzie.